Spar på varmen

Uddrag fra Samvirkes hjemmeside

https://samvirke.dk/artikler/8-gode-raad-saadan-sparer-du-penge-paa-varmeregningen

  • Skru en anelse ned for varmen og skær toppen af varmeregningen. En tommelfingerregel siger, at du kan spare 5 procent på varmeregningen, hver gang du sænker rumtemperaturen med 1 grad. 
  • Sluk varmen i de rum, du ikke bruger.
  • Generelt bør der ikke være mere end 5 grader i forskel på husets varmeste og husets koldeste rum, og lad altid døren til de rum, hvor du har sænket temperaturen, stå lukket – så kommer radiatoren ikke på overarbejde i resten huset.
  • Skru temperaturen ned, når du sover eller ikke er hjemme. Sænker du rumtemperaturen med 2-3 grader, kan du spare 10 procent på varmeregningen i den periode, hvor der er skruet ned for varmen.
  • Udluftning skal være hyppig, men kortvarig. Åbn flere vinduer samtidigt, og luft kun ud i 5-10 minutter. På den måde undgår du at afkøle møbler og mure, som begge dele tager lang tid at få varmet op igen.
  • Træk gardiner for, når der er koldt, og fra, når solen skinner.
  • Skru ned for varmen når du har inviteret gæster. Når mange mennesker samlet i et rum, stiger temperaturen helt automatisk.
  1. Skru helt op for radiatoren
  2. Vent 1 time og kontrollér så, at hele radiatorens overflade er varm
  3. Skru helt ned for termostaten og vent cirka 1 time. Din radiator bør nu være helt kold.
  • Tjek, om dine vinduer er tætte

Følg dit varmeforbrug på https://online.brunata.com/  (registrer dig som bruger)

El spareråd

Uddrag fra Samvirkes hjemmeside

Du kan sænke din strømregning på 2 måder: 

  • Spar på strømmen
  • Brug strøm, når den er billigst

Gå efter de store strømsyndere først

Skal du spare på strømmen, så sørg for at fokusere indsatsen på de ting, der bruger mest strøm. I grafen kan du se, hvordan elforbruget i et hjem fordeler sig.

Vær bevidst om dit elforbrug

Få en rutine, hvor du dagligt eller ugentligt følger med i dit elforbrug. Brug f.eks. app’en fra vores energi-eleverandør Andel Energi. Undersøgelser har vist, at bare det, at man følger med og måske noterer elforbruget ned, medfører, at man sparer i omegnen af 10% af sit strømforbrug.

https://andelenergi.dk/kundeservice/aftaler-og-priser/timepris/

Brug strøm, når den er billigst

Skift pærer og brug sensorer

LED-pærer bruger langt mindre energi end halogenpærer og glødepærer, så skift til LED, så snart en pære springer. Har du allerede LED-pærer, er det kun en forholdsvis lille del af husstandens elforbrug, som kan tilskrives pærerne. 

Sluk på kontakten for TV og underholdning

På den absolutte førsteplads, når det gælder strømforbruget, finder du TV’et og andre underholdningsapparater. En tredjedel af al den strøm, du bruger, går til TV, streaming, radio, spilkonsoller og lignende. En af forklaringerne på det høje forbrug er, at mange af apparaterne står på standby, når du ikke bruger dem. Slukker du konsekvent alle ting på kontakterne, kan du spare op mod 400 kWh om året. Ulempen for dig er, at du skal vente et par sekunder, hver gang TV’et eller andre af dine ting skal starte op. 

Hold den korrekte temperatur i køleskabet og fryseren

16% af en husstands elforbrug kommer fra brug af fryser og køleskab. Hæver du temperaturen for at spare på strømmen, går det markant ud over fødevaresikkerheden – omvendt er der ikke grund til at have en temperatur, der er lavere end 5 grader i køleskabet, og en temperatur lavere end -18 grader i fryseren. 
Tjek, om døren eller lågen lukker tæt nok.

Selvom det kan virke tillokkende at droppe opvaskemaskinen for at spare penge, så brug opvaskemaskinen. Kigger man på den samlede regning for strøm, vand og varmt vand, så er det for privatøkonomien (og for miljøet) bedst at vaske op i opvaskemaskinen.  

Fyld vaskemaskinen op og sænk temperaturen, når du vasker

Tøjvask er en af de store energislugere - især hvis du bruger tørretumbler. Du kan spare mange kWh og dermed penge, hvis du sænker temperaturen, når du vasker og hænger tøj ud på tørresnoren i stedet for at tumble det. Først og fremmest gælder det om at fylde vaskemaskinen helt op, inden du sætter en vask i gang. Selvom du har en moderne vaskemaskine, der tilpasser forbruget af vand efter, hvor meget der er i tromlen, er det altid mest økonomisk at fylde vaskemaskinen helt op – noget danskerne er dårlige til, da vi typisk kun putter 3,5 kilo i tromlen, selvom der ofte er kapacitet til det dobbelte. 

Sænk også temperaturen, når du vasker. Når du vasker på 30 grader i stedet for 40 grader, bruger du kun halvt så meget elektricitet. 

Spareråd: 

  • Programmér vaskemaskinen til at vaske, når strømmen er billigst (hvis muligt)
  • Fyld maskinen helt op
  • Sænk temperaturen til 30 grader, når du vasker bukser, jeans, T-shirts og lignende
  • Vask håndklæder, sengetøj og klude ved 60 grader

Brug tørresnoren

Tørretumbleren er praktisk, men dyr i drift. Hvis du bruger tørretumbleren 100 gange om året, svarer det til et elforbrug for omkring 250 kWh. Det er en betydelig del af en husstands samlede elforbrug. Hæng i stedet tøjet ud, når det skal tørres. 
Kan du på ingen måde undvære at have bløde håndklæder på samme måde, som når de har fået en tørretur i tumblere, så tag håndklæderne fra tørresnoren, når de er tørre, og giv dem 10 minutter i tumbleren med kold luft. Det gør håndklæderne bløde. 

Læg låg på gryderne og udnyt eftervarmen

Aftensmaden kan være lidt irriterende at spise midt om natten, så her duer rådet med at lave mad, når strømmen er billig, ikke. Sørg for, at du ikke har for meget vand i gryden, når du koger æg og kartofler. Æg kan klare sig med 1,5-2 centimeter vand i bunden af gryden, og kartofler behøver ikke at være dækket af vand, for at de kan koges. 

Spareråd:

  • Læg låg på gryden, så sparer du op til 50% af strømforbruget
  • Kog vand i en elkedel, det er langt mere energieffektivt end at koge på komfur
  • Tø madvarer op i køleskabet, så afgiver maden kulde, og køleskabet skal bruge mindre strøm
  • Sørg for at afkalke kaffemaskine, elkedel og opvaskemaskine. Når der sidder kalk i kander og på varmelegemet, skal der bruges mere energi
  • Fyld flere ting i ovnen samtidig. Du kan sagtens tilberede kød og brød samtidig, uden at det tager smag af hinanden
  • Sluk ovnen 5-10 minutter, inden din mad er færdig. Det giver en lille besparelse på elregningen